מה זה דיכאון?
מדובר בהפרעת מצב רוח הנפוצה ביותר בעולם המערבי. הפרעה זו עשויה להופיע במגוון עוצמות, תסמינים וביטויי התנהגות שהמשותף להם זה חוויה של עצבות, בדידות, ייאוש, תחושות אשמה, דימוי נמוך, מחשבות שליליות על העבר, ההווה והעתיד ובמקרים חמורים גם ירידה בתיאבון, בריכוז בשינה ואף מחשבות על מוות.
הגורמים לדיכאון יכולים להיות גנטיים, תורשתיים או תגובתיים לאירועי חיים. לאדם הסובל מדיכאון קיים קושי משמעותי בהבנת המצב אליו הוא נקלע, אם מתוך ניסיונות לתרץ את מצב הרוח בנסיבות חיצוניות (לימודים, עבודה וכו') או מתוך בושה ודעות קדומות. חשוב לציין כי קיימים נתונים המראים כי לפחות רבע מהאוכלוסייה סבלה ממצב זה, ואילו פחות ממחציתם פנו לאבחון ולטיפול שעשוי היה לשפר באופן משמעותי את איכות חייהם.
סוגי דיכאון :
- דיכאון קליני מאג'ורי (MDD) – מדובר בדיכאון בעוצמה הגבוה ביותר הכולל חלק נכבד מהתסמינים שתוארו קודם ונמשך לפחות שבועיים שבמהלכם יש היעדר תפקוד כמעט מוחלט.
- דיסתימיה – הסובל.ת מדיכאון מסוג זה ממשיך.ה לכאורה בתפקוד הרגיל, אולם בפועל פעולותיו .ה נעדרות הנאה או התלהבות. לרוב מצב זה נמשך לפחות שנתיים שבמהלכן איכות חיי הסובל.ת מדיסתימיה נפגמת בצורה משמעותית והסובל.ת ממנה משלם.ת מחיר כבד בשדות רבים בחייו.ה כתוצאה מהיעדר אבחון וטיפול.
- דיכאון לאחר לידה – מצב של ירידה במצב הרוח לאחר לידה היכול להתבטא במספר אופנים, החל במצב פסיכוטי והיעדר תפקוד ועד לתחושת דכדוך ממושכת הפוגעת בתפקוד ובאיכות החיים. מצב זה עלול להתפתח במקרים נדירים גם למצב מסוכן לאם ולתינוק.ת . במקרים שבהם קרוב או בן משפחה מרגיש בשינוי משמעותי בהתנהגות מומלץ לפנות לקבלת עזרה.
- דיכאון כחלק מהפרעה בי פולארית – הפרעה בי פולארית (דו קוטבית, מאניה דיפרסיה) מתבטאת בשינויי מצב רוח הנעים בין דיכאון משמעותי למצב מאני בעוצמות שונות. שינוי זה יכול להיות במרווחי זמן של חודשים או שנים ויכול גם להיעשות במקרים נדירים מספר פעמים ביום. תסמינים מעורבים אלה מחייבים בדיקה ואבחון פסיכיאטרי.
- דיכאון הקשור לגיל השלישי (בזיקנה) – דיכאון מסוג זה יכול להופיע כתגובה לאירועי חיים כגון מות בן/בת זוג או כתוצאה מאיבוד יכולות, מחלה או לאחר פרוצדורות רפואיות. הדיכאון עלול להופיע כחרדה או ככאבים גופניים ומצריך אבחון מאיש מקצוע המכיר את התסמינים הייחודיים לגיל זה כמו גם את אפשרויות הטיפול והתאמתם למטופל ספציפי.
איך אני מאבחן דיכאון ?
קיימים קריטריונים ברורים לאבחון וקביעת סוג ועוצמת הדיכאון. הליך האבחון מעורב בפגישה בה מתקיים ראיון פסיכיאטרי (אינטייק) שבמהלכו נלקחים נתונים שונים שבאמצעותם ניתן לאבחן. במקרים מסוימים אני נעזר גם בשאלונים או בשיחה עם בן משפחה (בהסכמת הפונה, כמובן). חשוב לזכור שלעיתים הזיכרון יכול להופיע בצורות אחרות מאשר ירידה במצב הרוח, תלונות כגון עייפות, כאבי ראש, תחושת שריפה בפנים, מתח, חרדה, קשיי שינה וריכוז ואף כאבים ומיחושים גופניים כגון כאבי בטן, שריר, ראש וכו'. כך או כך אבחון כדאי שייעשה על ידי פסיכיאטר מומחה המכיר את הבעיה ויכול להבדילה מבעיות אחרות ובכך למצוא דרך לטיפול נכון ומתאים.
איך אני מטפל בדיכאון?
הטיפול בדיכאון תלוי בעוצמתו ובסוגו. דיכאון בעוצמה חריפה העונה על הקריטריונים של דיכאון מאג'ורי לרוב יחייב טיפול תרופתי עם וללא טיפול בשיחות. דיכאון בעוצמה פחותה יוכל להיעזר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי שתכליתו מתן תמיכה ואמצעים לסגל דרכי חשיבה והתמודדות רציונליים שיאפשרו לסובל מדיכאון לחיות חיים טובים יותר.
אז מה עכשיו?
בתוך הבור השחור של הדיכאון קשה לראות את האור והאופטימיות. בשביל זה אני כאן, למעלה מ 10 שנות ניסיון בטיפול בדיכאון לסוגיו, על יסוד מספר גישות ושיטות שאספתי במהלך הדרך. יחד נצא למסע משותף לריפוי והחלמה, נגבור על הדכדוך, על הפחד והשליליות, ונמצא את הדרך שתאפשר לך חיים שלווים, שמחים ומהנים. נשמע מופרך? נשמע חסר סיכוי, כנראה את/ה מדוכא. אני פה כדי לנצח יחד איתך.